ASSET – Prirodni insekticid u tekućem stanju

ASSET – sastav

100 g proizvoda sadrži:

Čisti piretrin 4,00 g/100 g (=35,6 g/l)

Koformulanti i otapala q.b. a g 100

 

U skladu s čl. 18 Regulative 1272/2008 sadrži: benzensulfonsku kiselinu,

4-C10-14 alkil deriv., kalcijevu sol

 

ASSET je prirodni insekticid koji djeluje protiv mnogih biljojeda pretežito putem kontakta, što u početku izaziva paralizu, a zatim smrt štetnika. ASSET karakterizira vrlo brzo djelovanje i kratko trajanje što ga čini neophodnim kod metoda integriranog biološkog suzbijanja.

NAČIN UPORABE

ASSET je insekticid čija je uporaba dopuštena na velikom broju poljoprivrednih usjeva. Tretiranja se vrše kod prve pojave štetnika, po mogućnosti navečer i općenito u najranijim, najsvježijim satima dana, a obavljaju se pumpama velikog pritiska, pažljivo prskanje cijele biljke/kulture koje treba zaštititi, a posebno donju stranu listova. Poželjno je vršiti dva tretiranja u razmaku od 2-3 dana umjesto jednog super-doziranja proizvoda. Eventualno ponoviti po proteku 7-8 dana protiv slijedećih generacija.

Kulture i doze za upotrebu:

U voćarstvu doze se odnose na tretiranja velikog volumena (10 hl/ha).

Kultura Štetnik Doze korištenja ml/hl
Koštićavo voće Lisne uši, ose listarice, tripsi, stjenice, voćne muhe, savijači

Medeći cvrčak

70-100
100-120
Jezgričavo voće Lisne uši (početna zaraza) uključujući jabučnu pepeljastu uš (prije cvatnje), tripsi, jabučni cvjetar, kruškina buha (u odsustvu medne rose), ose listarice, lisni mineri (odrasli) uključujući muhe lisne minere, kruškina ploštica, stjenice, voćne muhe, plamenci (Ostrinia nubilalis)

Medeći cvrčak

70-100

100-120

Agrumi Lisne uši, argentinski mrav, štitasti moljci (odrasli)

Medeći cvrčak, muhe, savijači

70-100

120

Masline Štitaste uši, tripsi, savijači

Medeći cvrčak

70-100

120

Orašasto voće Stjenice (zeleni smrdljivac), lisne uši (početna zaraza), ploštica

Medeći cvrčak

70-100
100-120
Vinogradarstvo Savijači, cvrčci, američki cvrčak, tripsi

Medeći cvrčak

70-100

100-120

Jagode Lisne uši, buhe, stjenice 70-100
Smokva Cvrčci, buhe, štitaste uši, savijači, stjenice

Medeći cvrčak

70-100

100-120

Nar Lisne uši, štitaste uši, savijači

Medeći cvrčak

70-100

100-120

Povrće

(gljive isključene)

Lisne uši, stjenice, sovice, grahov žižak, ose listarice, komari, tripsi, duhanski štitasti moljac, muhe, mušice, štitasti moljci, buhe,

kupusari

70-100

100-120

Krumpir Lisne uši

Krumpirova zlatica

70-100

100-120

Žitarice Lisne uši 80-120
Suncokret Lisne uši 70-100
Šećerna repa Lisne uši 70-100
Duhan Lisne uši, buhači (Epitrix) 70-100
Krmne mahunarke Lisne uši, pipe, stjenice, ljiljanova zlatica 70-100
Cvijeće, ukrasno bilje, drveće: ukrasno bilje i drveće u zelenim područjima kao parkovi, javne površine i javni vrtovi Lisne uši, štitasti moljci, ose listarice, cvrčci, platanina mrežasta stjenica  (Coryhucha ciliata), kruškina ploštica, tripsi, brijestova zlatica (Galerucella luteola), kornjaši i leptiri koji uništavaju lišće

Medeći cvrčak

Dudovac (larve veće od 2 cm)

70-100
120

120-150

Uskladištena roba (svježe voće, svježa rajčica, mahunarke u ljusci) Muhe, mušice, stjenice, savijači 80-120
Dezinsekcija sjemena Mauritanski brašnar, žišci 100-200

ml/t sjemena

 

PRIPREMANJE ŠKROPIVA

Odvojeno usuti unaprijed utvrđenu dozu proizvoda u malo vode, a zatim uliti u ukupnu količinu vode pažljivo protresajući. Provjeriti da pH vode nije bazne vrijednosti (>7), ako je to slučaj stabilizirati pH vode dopuštenim sredstvima koja se nabavljaju u tu svrhu u trgovinama.

 

KOMPATIBILNOST

Proizvod je kompatibilan s folijarnim gnojivima. Ne smije se miješati s proizvodima s baznom reakcijom kao što je borduška juha.

Upozorenje: u slučaju mješavine s koformulantima mora se poštovati duže razdoblje karence. Osim toga mora se pridržavati propisanih mjera predostrožnosti za najtoksičnije proizvode. Ako dođe do  trovanja, obavijestiti liječnika o učinjenoj mješavini.

Pozor: tijekom faze miješanja i punjenja proizvoda koristiti zaštitne naočale.

ŠTETNOST: ne tretirati tijekom cvatnje.

Prestati s tretiranjem 2 dana prije berbe ili stavljanja prehrambenog proizvoda u promet.